Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam przepis na sernik z
kakaową otoczką i do tego z nutką
wanilii. Prezentuje się bardzo okazale, a do tego nie jest takim typowym sernikiem, których mamy na co dzień sporo.I najważniejsze. Od dziś wrzucam już zdjęcia wykonania mojego
męża, którego musiałam zaciągnąć do roboty, by dokumentował moje i swoje kulinarne dzieła.
Składniki:ciasto:30 dag
mąki,10 dag
cukru pudru,20 dag
masła,2 łyżki słodkiej
śmietany,2 łyżki
kakao.masa serowa:1/2 kg
sera dwukrotnie zmielonego,1/2 szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,
zapach waniliowy,2
żółtka,1
jajko,1 opakowanie budyniu
waniliowego.Sposób wykonania:Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyrobić z nich kulę. Ciasto schować na 1 godzinę do lodówki.
Jajka ubić z
cukrem, dodać
zmielony ser,
budyń,
cukier waniliowy oraz zapach.Wyłożyć 2/3 ciasta na okrągłą formę tworząc dookoła brzeg. Na ciasto wylać masę
serową, a na nią na tarce o dużych oczkach zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 50 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu sernik pozostawić do wystudzenia w piekarniku o uchylonych drzwiczkach.