Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 200 gramów
cukier puder 250 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
śmietana 1 łyżek stołowych
kakao 3 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
cukrów,
żółtek,
śmietany i
kakao zagnieść gładkie kruche ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę
mąki, a jeśli za twarde, to trochę
śmietany. Z ciasta uformować kule i włożyć na 20 minut do lodówki. Rozwałkować na grubość pół centymetra, wycinać foremkami i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. W każdym
ciasteczku zrobić słomką dziurkę. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone
ciasteczka udekorować lukrem i posypką do ciast oraz wciągnąć nitkę.Uwagi:Dziurki można wyciąć tylko w niektórych ciastkach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: