ßßß

Kruche ciasto:30dag mąki krupczatki20dag masła10dag cukru pudru3 ugotowane żółtka1 paczka cukier waniliowyŻółtka oddzielić od białek i gotować 10min we wrzącej wodzie, najlepiej na sicie cedzakowym.
Ugotowane przetrzeć przez sito. W sklepach można kupić małe praski z różnymi sitkami, bardzo poręczne.Do przesianej mąki dodać masło ,posiekać, dodać resztę składników ,szybko zagnieść i wstawić do lodówki na30-60min.Wylepić ciastem foremki na grubość 3/4 cm nakłuć widelcem(patyczkiem) i piec w temp.180stop. około 15 min. Sprawdzać, aby nie przypalić.Masę orzechową przygotować wg swojego sprawdzonego przepisu albo wykorzystać gotową masę krówkową, o smaku orzechowym, do której możemy wsypać posiekane orzechy.Masę wyłożyć na mazurek i udekorować.