Wykonanie
Kruche ciasto:30dag
mąki krupczatki20dag
masła10dag
cukru pudru3 ugotowane
żółtka1 paczka
cukier waniliowyŻółtka oddzielić od
białek i gotować 10min we wrzącej wodzie, najlepiej na sicie cedzakowym.
Ugotowane przetrzeć przez sito. W sklepach można kupić małe praski z różnymi sitkami, bardzo poręczne.Do przesianej
mąki dodać
masło ,posiekać, dodać resztę składników ,szybko zagnieść i wstawić do lodówki na30-60min.Wylepić
ciastem foremki na grubość 3/4 cm nakłuć widelcem(patyczkiem) i piec w temp.180stop. około 15 min. Sprawdzać, aby nie przypalić.Masę
orzechową przygotować wg swojego sprawdzonego przepisu albo wykorzystać gotową masę
krówkową, o smaku
orzechowym, do której możemy wsypać posiekane
orzechy.Masę wyłożyć na mazurek i udekorować.