ßßß Cookit - przepis na Małe kruche herbatniki

Małe kruche herbatniki

nazwa

Wykonanie

Mam bzika na punkcie małych kruchych ciasteczek, co zresztą widać na tym blogu. Dziwnie się czuję, kiedy duży szklany słoik na ciastka w kuchni jest pusty. Bo małe ciasteczka zawsze się przydają: do kawy, żeby kogoś poczęstować, żeby kilka komuś podarować gdy ma zły dzień, albo po prostu, bo ma się ochotę na małą słodkość, a wszystkie inne są nie tym, na co ma się ochotę. A już szczególnie kruche ciasteczka nadają się do tego idealnie: można je przechowywać bez obawy, że wywietrzeją, stracą smak i puszystość. Kruche ciasteczka są dobre na wszystko.
Składniki:
4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, torebka cukru waniliowego, 14 dag stopionego masła, 20 dag mąki, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Rozetrzyj żółtka z cukrem waniliowym, bardzo drobno, prawie na proszek. Ja robiłam to widelcem, rozcierając tak, jak rozciera się ser biały do twarożku. Dodaj połowę stopionego masła, mąkę i szybko wyrób ciasto. Wlej pozostałe masło i zagnieć z ciasta gładką kulę. Owiń ją w folię spożywczą i włóż na kilka minut do zamrażalnika. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm. Foremkami powykrawaj ciasteczka, ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i pozwól piec się im w 150 o C przez 20 minut. Ciasteczka będą miały bladozłoty kolor. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/mae-kruche-herbatniki.html