« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 130 gramówcukier puder 111 gramówcukier waniliowy 1 sztukjajka 6 sztukczekolada gorzka 130 gramówcukier 111 gramówmąka 130 gramówkonfitura wiśniowa 1 sztukczekolada mleczna 150 gramówśmietana kremowa 70 gramówczekolada gorzka 100 gramówśmietana kremowa 50 gramówWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Wymieszać z rozpuszczona na prze i ostudzona 130g gorzkiej czekolady. Z białek i cukru ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć obie masy. Powoli dodawać przesianą mąkę. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach.Polewa mleczna: zagotowane 70g śmietany połączyć z rozdrobniona 150g czekolady mlecznej za pomocą blendera.Polewa gorzka: zagotować 50g śmietany i połączyć z rozdrobnioną 100g czekolady gorzkiej za pomocą blendera.Oblać tort najpierw mleczna, a gdy zastygnie gorzka polewą. Udekorować konfiturą wiśniową lub morelową.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia AustriackaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: