Wykonanie
Wystarczy kilka podstawowych składników,a po ich połączeniu okazuje się, jak niewiele potrzeba,żeby upiec coś naprawdę pysznego.Myślę, że amatorów
czekoladowych smaków nie brakuje,więc z pewnością dzisiejszy przepis przypadnie wielu z Was do gustu.
220g
cukru180g
gorzkiej czekolady4
jajka100g
masła2 czubate łyżki
mąkiopakowanie
cukru waniliowegocukier puder do posypania
Masło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.Gdy lekko wystygnie, dodajemy
cukier i dokładnie mieszamy.Następnie stopniowo dodajemy
żółtka, powoli mieszając.Na koniec do masy dodajemy
mąkę i
cukier waniliowy.Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.Następnie dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy.Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez ok. 25 minut.Gotowe, wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty z książki "Mamma mia" autorstwa Cristiny Bottari.