Wykonanie
Ciacho powstało pod wpływem chwili, na tzw pypcia. Czasem tak mamy zachce się i koniec, trzeba coś na prędko ukręcić. Brownie jeszcze nie robiłam,więc coś mega
czekoladowego powinno nas zaspokoić. Ciacho proste w wykonaniu i na pewno się uda, bo zakalca nie można zepsuć. Podobno Pani Brown - bibliotekarka z Maine zapomniała dodać
proszku do pieczenia do
czekoladowego ciasta, które piekła z okazji wizyty swoich przyjaciół. Ciasto wyszło zupełnie płaskie, mimo tego pani Brown, postanowiła podać ciasto w takiej formie. Podobno ciasto bardzo wszystkim smakowało. Jak możemy zauważyć kolejne ciasto, które powstało poprzez nieuwagę gospodyni, podobną historię ma
tarta Tatin. Znacie inne ciekawe historie powstania ciast?
Składniki:Ciasto:200g
gorzkiej czekolady225g
masła3
jajkałyżka
cukru waniliowego135g
mąki270g
cukru pudru1/2 łyżeczki
soliPolewa:100g
masła4 łyżki
wody2 łyżki
cukru3 łyżki
kakaoWykonanie:Ciasto:Piekarnik rozgrzewamy do 180*C
Czekoladę łamiemy na kostki.
Masło kroimy w kostkę.Rozpuszczamy w kąpieli
wodnej czekoladę wraz z
masłem, ciągle mieszając.
jajka miksujemy razem z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
solą.Do
jajek wlewamy przestudzoną masę
czekoladową, chwile mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy po chwili przesianą
mąkę. Całość mieszamy rózgą do momentu połączania się składników.Wylewamy ciacho na formę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30) i pieczemy na środkowej półce przez ok 30 minut.Polewa:Do rondelka wlewamy 4 łyżki
wody,
cukier i
masło, gdy roztopi się
masło dodajemy
kakao,Całość intensywnie mieszamy.Polewamy lekko przestudzone ciasto.
Ważne, aby kroić ostudzone ciasto;)* Wspomagałam się przepisem z bloga Kwestia Smaku