Wykonanie
Włoskie desery słyną z prostoty i cudownego smaku. Kojarzą mi się przede wszystkim z
migdałami, dodatkiem
koniaku lub innego
alkoholu,
mascarpone,
czekoladą, masą jajeczną no i oczywiście tiramisu. Uwielbiam
czekoladę i desery, jak chyba większość kobiet i mężczyzn (często ci drudzy bywają większymi słodyczowymi łasuchami!).Dziś prosty, ale bardzo smaczny przepis na
czekoladowe ciasto. Kilka składników, dobre połączenie i pyszny efekt. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
Skład:200g
gorzkiej czekolady200g
cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast dodajcie tylko 100g)4
jajka100g
masła2 czubate łyżki
mąki tortowej1 torebka
cukru waniliowego3 łyżki
koniakucukier puder do dekoracjiA jak je zrobić:1.
Masło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wymieszać i przełożyć do miski. Gdy lekko przestygnie dodajemy
cukier,
żółtka,
mąkę,
koniak i
cukier waniliowy. Mieszamy mikserem, ale na najniższych obrotach, aż powstanie gładka masa.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do
białek szczyptę
soli). Wlewamy do masy czekoladowej i delikatnie łączymy je ze sobą wykonując ruchy od dna misy ku górze.3. Tortownicę smarujemy
masłem i oprószamy
mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.4. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeśli chcecie zaszaleć podajcie je z domową
konfiturą z
wiśni, pychota :)
Ciasto nie wyrośnie Wam bardzo, więc nie przejmujcie się jego lekko płaskim wyglądem. Tak ma być i, uwierzcie mi, będzie smacznie!
Czekoladowego popołudniaH.