ßßß
Skład:200g gorzkiej czekolady200g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast dodajcie tylko 100g)4 jajka100g masła2 czubate łyżki mąki tortowej1 torebka cukru waniliowego3 łyżki koniakucukier puder do dekoracjiA jak je zrobić:1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i przełożyć do miski. Gdy lekko przestygnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, koniak i cukier waniliowy. Mieszamy mikserem, ale na najniższych obrotach, aż powstanie gładka masa.2. Białka ubijamy na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli). Wlewamy do masy czekoladowej i delikatnie łączymy je ze sobą wykonując ruchy od dna misy ku górze.3. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.4. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeśli chcecie zaszaleć podajcie je z domową konfiturą z wiśni, pychota :)









Ciasto nie wyrośnie Wam bardzo, więc nie przejmujcie się jego lekko płaskim wyglądem. Tak ma być i, uwierzcie mi, będzie smacznie!Czekoladowego popołudniaH.