ßßß Cookit - przepis na Italian chocolate cake

Italian chocolate cake

nazwa

Wykonanie

Włoskie desery słyną z prostoty i cudownego smaku. Kojarzą mi się przede wszystkim z migdałami, dodatkiem koniaku lub innego alkoholu, mascarpone, czekoladą, masą jajeczną no i oczywiście tiramisu. Uwielbiam czekoladę i desery, jak chyba większość kobiet i mężczyzn (często ci drudzy bywają większymi słodyczowymi łasuchami!).
Dziś prosty, ale bardzo smaczny przepis na czekoladowe ciasto. Kilka składników, dobre połączenie i pyszny efekt. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.
Skład:
200g gorzkiej czekolady
200g cukru (jeśli nie lubicie zbyt słodkich ciast dodajcie tylko 100g)
4 jajka
100g masła
2 czubate łyżki mąki tortowej
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki koniaku
cukier puder do dekoracji
A jak je zrobić:
1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i przełożyć do miski. Gdy lekko przestygnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę, koniak i cukier waniliowy. Mieszamy mikserem, ale na najniższych obrotach, aż powstanie gładka masa.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę (ja zawsze dodaję do białek szczyptę soli). Wlewamy do masy czekoladowej i delikatnie łączymy je ze sobą wykonując ruchy od dna misy ku górze.
3. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
4. Podajemy posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia, a jeśli chcecie zaszaleć podajcie je z domową konfiturą z wiśni, pychota :)
Ciasto nie wyrośnie Wam bardzo, więc nie przejmujcie się jego lekko płaskim wyglądem. Tak ma być i, uwierzcie mi, będzie smacznie!
Czekoladowego popołudnia
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/11/italian-chocolate-cake.html