ßßß Cookit - przepis na Chocopots

Chocopots

nazwa

Wykonanie

Pogoda w ten weekend nie rozpieszcza, więc na poprawę humoru proponuję błyskawiczny, obłędnie czekoladowy deser - chocopots. Pod chrupką zewnętrzną warstwą kryje się przepyszny, płynny, czekoladowy środek. Mniam :)
Jeśli macie mniejsze kokilki (o śr. 8 cm i wys. 4 cm) deser można przygotować z połowy porcji - wyjdą 4 smakowite chocopots.
Składniki (na 5 kokilek o śr. 10 cm i wys. 6 cm):
1 kostka masła (200 g)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
6 łyżek mąki
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C.
2. Kokilki wysmarować tłuszczem.
3. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem z masłem w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.
4. W misie miksera utrzeć jajka z cukrem pudrem do białości, dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
5. Następnie dodać rozpuszczone masło z czekoladą, jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać.
6. Ciasto rozlać do kokilek. Piec przez 20 min (w mniejszych kokilkach krócej, by zachować płynny środek).
7. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Podawać jeszcze ciepłe.
Źródło/ Inspiracja: chocolatechocolateandmore.com
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/04/chocopots.html