ßßß Cookit - przepis na Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem

Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem

nazwa

Wykonanie

Kolejna już tarta w scenerii jesiennej, której głównym składnikiem są gruszki. W lodówce odnalazłam resztki gotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie gruszki zalane masą budyniową.
Ciasto
20 dag mąki
5 dag cukru pudru
10 dag masła
łyżka śmietany
Masa na wierzch
180 ml śmietany 18%
2 jaja
2 łyżki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
40 g mąki
Dodatkowo
masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
5 gruszek
Sposób
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki.
2. Całość zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami.
3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło:http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/tarta-gruszkowa-z-makiem-czekolada-i.html