Wykonanie
Kolejna już
tarta w scenerii jesiennej, której głównym składnikiem są
gruszki. W lodówce odnalazłam resztki gotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą
gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie
gruszki zalane masą budyniową.Ciasto20 dag
mąki5 dag
cukru pudru10 dag
masłałyżka
śmietanyMasa na wierzch180 ml
śmietany 18%2
jaja2 łyżki
cukru2 opakowania
cukru waniliowego40 g
mąkiDodatkowomasa makowa do wyłożenia warstwy na cieście1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach5
gruszekSposób1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy
margaryną i wysypujemy
bułką tartą. Blaszkę wylepiamy
ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą
gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki
gruszki.2. Całość zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób:
cukry i
mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi
jajami.
Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z
jajami.3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.