Wykonanie
Uwielbiam serniki. A że ostatnio
truskawki daję gdzie się tylko da,
póki jest ich nadmiar, to powstało takie właśnie połączenie :) Sernik jest bardzo mokry i mięciutki. Jeżeli ktoś lubi bardziej zwarte serniki to można dodać trochę
mąki ziemniaczanej do
twarogu. Wtedy też lepiej użyć
twarogu z kostki a nie z wiaderka :)
Składniki na spód:1,5 szklanki
mąki125 g
masła1/4 szklanki
cukru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową;1 kg
twarogu (jeśli w kostce to 3-krotnie zmielonego lub taki z wiaderka)1 kostka
masła6
jajek2 bydynie
śmietankowe1,5 szklanki
cukruSkładniki na mus
truskawkowy:800 g
truskawek1 szklanka
cukru3 łyżeczki
żelatynySkładniki na ciasto zagnieść, ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Masło utrzeć z
cukrem. Następnie wbijać po jednym
jajku cały czas ucierając. Dodawać stopniowo
twaróg a na końcu budynie.Ciasto równo rozwałkować w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wylać masę
serową.Piec 60-70 minut w 170 stopniach.Najlepiej studzić w otwartym piekarniku.Gdy sernik całkowicie wystygnie zrobić mus
truskawkowy.
Truskawki zmiksować blenderem z
cukrem.
Żelatynę rozpuścić w 40 ml
wody. Ostudzoną wlać do
truskawek i dokładnie wymieszać.Mus wylać na sernik.Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i udekorować sernik
truskawkami.Smacznego!