Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 100 gramów
mąka ziemniaczana 75 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
dżem truskawkowy 300 gramów
żelatyna 2 łyżek stołowych
śmietana kremówka 300 gramów
twarożek 800 gramów
cytryna 1 sztuk
cukier 200 gramów
truskawki 300 gramówlistki
melisy według uznaniaWykonanie:Ciasto:
białka ubić na sztywno, wsypując 100g
cukru i
cukier waniliowy, ubijając, stopniowo dodawać po
żółtku oraz przesiać
mąki wymieszane z proszkiem i ostrożnie połączyć. Przełożyć na prostokątną blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach.
Biszkopt odciąć od brzegów blachy i przełożyć na wilgotna ściereczkę kuchenną. Usunąć papier.
Dżemem posmarować ciasto. Ubić na sztywno 200g kremówki. Utrzeć 600g
twarogu, 75g
cukru, sok i skórkę otarta z
cytryny. Połączyć z namoczoną w niewielkiej ilości zimnej
wody żelatyną i rozpuszczoną na ogniu.
Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy serowej, a
potem połączyć z resztą masy. Dodać
bita śmietanę i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na poprzek na 6 podłużnych pasków. Zaczynając od kołnierza tortownicy, ułożyć z pasków okrąg. Posmarować go kremem
serowym i ułożyć kolejny pasek ciasta. Czynność powtarzać. Ciasto wstawić na 60 minut do lodówki. 100g kremówki ubić na sztywno. 200g
twarogu oraz 25g
cukru utrzeć na gładką masę. Dodać do niej ubita
śmietanę. Tą masą posmarować wierzch i brzegi
tortu. Gotowe ciasto wstawić na 2h do lodówki. Przed podaniem oczyszczone
truskawki pokroić na plasterki i ułożyć jedne na drugim na wierzchu
tortu. Kroić w duże trójkąty.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: