Wykonanie
Co zrobić z sernikiem, który ma nieładne boki? Można na przykład otulić go
owocową kołderką:)W taki właśnie sposób uzyskałam lekki jak puch sernik z
truskawkowym akcentem.* tortownica o średnicy 21 cmSkładniki: na sernik:750 g
sera na sernik5
jajek200 g
masła120 g
cukru1 opakowanie budyniu
waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej na piankę
truskawkową:350 ml
śmietanki kremówki400
dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi
truskawkamiłyżka
żelatynyMiękkie
masło utrzeć z
cukrem. Następnie dodać
żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać
ser,
budyń i
mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą
serową. Przelać do foremki i piec w 180*C około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę
dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem
truskawkowym i
żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym
dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało.