Wykonanie
Święta, jak zwykle, minęły bardzo szybko. Już tylko pozostają wspomnienia po spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi. W tym roku moimi niekwestionowanymi faworytami jeśli chodzi o menu zostały: smażony
dorsz w lekkiej panierce (przywieziony prosto z nad Bałtyku), pierogi z
kapustą i
grzybami oraz zrazy. Święta spędziłam w rozjazdach, więc zostałam jedynie dostawcą ciast: sernika piernikowego, sernika
cynamonowego z
dżemem pomarańczowym oraz ciasta
czekoladowego zwanego u mnie w domu „Murzynkiem”. Dziś przepis na sernik piernikowy, w wersji na dużą liczbę osób (proporcje dla tortownicy o średnicy 28 cm).Sernik piernikowy – przepisSpód sernika:210 g pierników90 g
masłaPierniki miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.Masa serowa:1300 g
sera do sernika220 g
cukru5
jajek4 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżka ekstraktu
waniliowegoSer mieszamy z
cukrem,
jajkami, ekstraktem
waniliowy,
mąką ziemniaczaną oraz
przyprawą do piernika. Przelewamy do formy z przygotowanym
spodem z pierników. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni.