Wykonanie
Za oknem brzydko i ponuro. Taka aura niestety potrwa jeszcze z mniejszym lub większym nasileniem do marca. Na poprawę humoru proponuję coś słodkiego. Delikatny, apetyczny sernik pachnący
krówkami. Świetny dodatek do
kawy z mlekiem albo aromatycznej
herbaty. Przepis jest bardzo prosty, a efekt naprawdę spektakularny. Nie znam nikogo, kto oparłby się tej słodkiej pokusie.Sernik
krówkowy – przepis:Spód sernika :180 g słonych
krakersów70 g
masłaKrakersy miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.Masa serowa :1000 g
sera do sernika300 g masy krówkowej(i 100 g na polewę)100 g
cukru4
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu
waniliowegoSer mieszamy z
cukrem,
jajkami, ekstraktem
waniliowy oraz
mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy masę
krówkową. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy z przygotowanym
spodem z
krakersów. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Przed podaniem polewamy wierzch sernika rozpuszczoną masą
krówkową.