Wykonanie
Gdybym miała wybrać jedno ciasto, które pojawia się najczęściej zimą na moim
stole, to bez wahania powiedziałabym sernik .
Owocowy,
czekoladowy, wysoki, niski, na kruchym spodzie czy tym zrobionym z pokruszonych
ciastek – nie ma znaczenia, bo zawsze smakuje wybornie. Tym razem chciałabym podzielić się przepisem na sernik
sezamowy, o delikatnej, lekko piankowej konsystencji. To świetne ciasto na prezent!
Sezam ostatnio często gości w mojej kuchni. Warto go używać, bo zawarte w nim sezaminy działają dobroczynnie na zdrowie (poprawiają sprawność umysłową, obniżają ciśnienie, a także wspomagają odchudzanie). To działa, przecież pokolenia Japończyków nie mogą się mylić. Szczerze mówiąc na samo słowo sezamina przypomina mi się pewien program z japońskiej telewizji, w którym dziarski staruszek dobrze po osiemdziesiątce mówił, że wspaniałą kondycję oraz zdrowie zawdzięcza dużej ilości
sezamu w diecie.Spód sernika:180 g słonych
krakersów70 g
masłaKrakersy miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.Masa serowa:1000 g
sera do sernika120 g
cukru1
jajko1
białko3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki tahini (pasta sezamowa)1 łyżka ekstraktu
waniliowegopół łyżeczki
gałki muszkatołowejziarna
sezamu do posypania
Ser mieszamy z
cukrem,
jajkami, ekstraktem
waniliowy,
mąką ziemniaczaną, tahini i
gałką muszkatołową. Przelewamy do formy z przygotowanym
spodem z
krakersów po czym posypujemy po wierzchu ziarnem
sezamowym. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni.