Wykonanie
Popularne w wielu krajach
ciasteczka, najbardziej znane pod nazwami Langues de Chat lub Cats' Tongues. Kruche z zewnątrz, cienkie i delikatnie miękkie w środku, z dodatkiem
białek (można wykorzystać
białka pozostałe po pączkach lub faworkach). Po prostu do pochrupania, ale też często podawane do deserów,
lodów,
sorbetów. Można je złączyć przekładając
czekoladowym ganache, można ich końce zanurzyć w
polewie czekoladowej, dla smaku można też dodać otartą
skórkę z cytryny lub
pomarańczy. Polecam!Składniki:130 g
masła120 g drobnego
cukru do wypieków3
białka, z dużych
jajek (120 g)1 łyżeczka
wanilii130 g
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
białka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać
wanilię i
mąkę pszenną, zmiksować do połączenia.Przygotować rękaw cukierniczy zakończony okragłą tylką o średnicy 0,5 - 0,8 cm. Przełożyć do niego ciasto. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia cienkie, podłużne
ciasteczka o długości 8 - 9 cm. Pozostawiać pomiędzy nimi duże odstępy,
ciastka natychmiast po włożeniu do piekarnika rozpływają się na boki!Piec w temperaturze 170ºC przez 12 minut lub krócej, do zarumienienia się brzegów
ciastek. Wyjąć, wystudzić na blaszce - na początku będą miękkie, ale szybko zrobią się kruche.Przechowywać w pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej do 7 dni.Smacznego :-).