Wykonanie
Niby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj
cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych
ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam
cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z
ciasteczkowym spodem.
Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera on zdecydowanie niższą zawartość kumaryny niż inne odmiany tej aromatycznej
przyprawy, dzięki
czemu klasyfikowany jest często jako
zioło lecznicze.No to do dzieła...Składniki;1 opakowanie pełnoziarnistych
ciasteczek Petit Beurre,6 łyżek
masła,480 g
sera z wiaderka,3
jajka,szklanka
cukru,1 łyżka
cynamonu,2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPo
przyprawy zapraszamy do SKWORCUWykonanie;
Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze lub ręcznie. Roztapiamy
masło i mieszamy z okruchami. Wykładamy przygotowana formę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni 5 minut. Do sernika dokładamy
śmietanę cukier,
wanilię,
cynamon i
jajka. Wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku około 45 minut.