Wykonanie
Jesień i zima to czas
cytrusów. Ich aromatyczny zapach delikatnie roznosi się po domu podczas przygotowywania jedzenia.
Cytryny,
pomarańcze,
klementynki,
grejpfruty,
pomelo, dla każdego coś miłego. Od dwóch tygodni regularnie podgryzam
mandarynki, niedługo zacznę też sezon na
herbatę z
cytrusami. Pięknie ułożone, dorodne
cytryny, jakie zauważyłam ostatnio w sklepie przykuły moją uwagę na tyle, że postanowiłam przygotować sernik z orzeźwiającą nutą.Spód sernika :220 g ulubionych
ciasteczek70 g
masłaCiastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym
masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.Masa serowa :1000 g
sera do sernika100 ml
śmietanki kremówki160-170 g
cukru3
jajka2 łyżki
mąki ziemniaczanejsok z dwóch
cytrynskórka starta z dwóch
cytryn1 łyżka ekstraktu
waniliowegoSer mieszamy z
cukrem,
jajkami, ekstraktem
waniliowy oraz
mąką ziemniaczaną. Następnie nad miską z pozostałymi składnikami ścieramy
skórkę z cytryny, a później wyciskamy sok z dwóch
cytryn. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy z uprzednio przygotowanym
spodem z
ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Żeby sernik pozostał jasny, należy przykryć formę od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem możemy ozdobić go startą
skórką cytrynową.