Wykonanie
Pyszny
truskawkowy sernik, bardzo kremowy, niemal o piankowej konsystencji, na spodzie z
ciastek. Na wierzchu duża ilość czerwonych, dojrzałych
truskawek. Nic więcej nie trzeba.Źródło: Raspberri Cupcakes .Składniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:Spód:250 g dowolnych ciastek/herbatników (użyłam
żurawinowych)75 g rozpuszczonego
masłaPiekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Dno oraz boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwykle robię to tak: zapinam tortownicę na arkuszu pergaminu, a następnie nożyczkami odcinam jego nadmiar. Z tego co zostało, wycinam paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Boki tortownicy od wewnątrz oszczędnie smaruję
masłem i przyklejam pergamin. Po zastygnięciu sernika wystarczy tylko odkleić papier, by uzyskać gładkie boki. Nie trzeba wtedy oddzielać ciasta od formy nożykiem, ryzykując nierównymi bokami lub porysowaniem tortownicy.
Herbatniki rozdrobnić w malakserze. Dodać rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę wysypać na dno tortownicy, ugnieść łyżką i wstawić do piekarnika.Piec 8-10 minut. Wystudzić.Mus
truskawkowy:400 g
truskawek, umytych, odszypułkowanych, przekrojonych na pół65 g
cukruskórka i sok z 1/2
cytryny1 łyżeczka esktraktu
waniliowego4 łyżeczki
żelatynyŻelatynę zalać 3 łyżkami zimnej
wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej lub wkładając na kilkanaście sekund do mikrofalówki.
Truskawki,
cukier, skórkę oraz
sok z cytryny podgrzewać na średnim ogniu, aż
cukier całkiem się rozpuści, a
owoce zmiękną. Całość zblendować i przetrzeć przez sitko. Dodać ekstrakt
waniliowy, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.Odłożyć 1 szklankę musu na wierzch (od czasu do czasu mieszając, by nie stężał).Masa serowa:200 ml
śmietany kremówki 36 %400 g kremowego
serka (może być z wiaderka), w temp. pokojowej100 g
cukrureszta musu
truskawkowegoświeże
truskawki do dekoracji, umyte, wysuszone, odszypułkowane
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser zmiksować z
cukrem na gładką, puszystą masę. Miksując na niskich obrotach stopniowo dodawać mus
truskawkowy. Następnie dodać ubitą wcześniej kremówkę i delikatnie wymieszać za pomocą
łopatki.Gotową masę wyłożyć na spód. Lekko potrząsnąć tortownicą, by masa równomiernie się rozłożyła. Schować do lodówki, by sernik stężał. Następnie wylać na wierzch pozostały mus
truskawkowy (jeżeli stężał za bardzo, można go włożyć na chwilę do pojemnika z gorącą
wodą i wymieszać). Ponownie schować do lodówki.Przed podaniem udekorować świeżymi
truskawkami.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: