Babka, swój piękny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kaszki kukurydzianej.W smaku i strukturze jest trochę inna od babek piaskowych. Bardziej zwarta i lekko chrupiąca. Nie wyrasta zbyt mocno moja urosła około 1 cm. Myślałam, że będzie zakalec, ale nie widocznie te babki tak mają. Żeby babka nie była taka nudna postanowiłam ją przełożyć śmietaną z dodatkiem puree truskawkowego. Do masy dodałam trochę więcej żelatyny dzięki czemu przy krojeniu baki śmietana nie rozjeżdża się na boki. Zamiast śmietany możemy wykorzystać serek homogenizowany. Polecam babka jest pyszna i pięknie się prezentuje.Składniki:125 g mąki125 g kaszki kukurydzianej200 g masła125 g cukru3 jajka2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliNadzienie:200 ml śmietany kremówki200 g truskawek albo malin2 czubate łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatynycukier puder do posypaniakeksówka 26x10 cmMąkę mieszamy z kaszką i proszkiem. Masło ucieramy z cukrami i solą. Do momentu, aż cukier prawie się rozpuści. Do masy dodajemy na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką kukurydzianą. Pieczemy w 180 *C około 50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.Nadzienie: Jeśli używamy mrożonych owoców musimy je wcześniej rozmrozić! Owoce miksujemy na papkę. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje podgrzewamy ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy puree owocowe, cukier puder i żelatynę. Mieszamy chwile na najwyższych obrotach.Ciasto przekroić wzdłuż na pół, położyć nadzieniem śmietankowe, przykryć drugim kawałkiem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.