ßßß Cookit - przepis na Biszkopt nadziewany owocami

Biszkopt nadziewany owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 200 gramów
masło 100 gramów
mąka 200 gramów
śmietana kremówka 500 mililitrów
cukier puder 150 gramów
maliny 600 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać make wymieszana z proszkiem oraz delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, wystudzić.
Schłodzona śmietanę ubić z 50g cukru pudru. Pozostały cukier puder utrzeć z 2 łyżkami przegotowanej wody na gładki lukier. Maliny oczyścić, część odłożyć do przybrania. W zimnym cieście ostrym długim nożem wyciąć środek ciasta tak, aby powstał okrągły o śr. 4 cm. Środek delikatnie wyjąć, podważając od spodu nożem i przekroić w poprzek na 3 mniej więcej 2cm placki. Jeden z nich wsunąć z powrotem do okręgu z ciasta, aby powstało dno. Środek ciasta wypełnić bitą śmietana i owocami, a na wierzch położyć 2 kółko z ciasta. Całość polukrować i przybrać odłożonymi malinami. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.
Uwagi:
Obsuszony ostatni krążek ciasta można zużyć do innych deserów, np. jako spód do sernika na zimno albo jako składnik puddingu. Zalać pokruszony biszkopt 2 szklankami gorącego mleka, dodać łyżkę masła i odstawić na 30 minut. Zmiksować i połączyć z 3 jajkami ubitymi z łyżka miodu. Przelać do natłuszczonych foremek i zapiekać w kąpieli wodnej ok. 30 minut. Podawać z konfiturami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9110/Biszkopt-nadziewany-owocami