Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 8 sztuk
cukier 200 gramów
masło 100 gramów
mąka 200 gramów
śmietana kremówka 500 mililitrów
cukier puder 150 gramów
maliny 600 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowychWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami, dodać
make wymieszana z proszkiem oraz delikatnie połączyć z
białkami ubitymi na sztywno. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach, wystudzić.Schłodzona
śmietanę ubić z 50g
cukru pudru. Pozostały
cukier puder utrzeć z 2 łyżkami przegotowanej
wody na gładki
lukier.
Maliny oczyścić, część odłożyć do przybrania. W zimnym cieście
ostrym długim nożem wyciąć środek ciasta tak, aby powstał okrągły o śr. 4 cm. Środek delikatnie wyjąć, podważając od
spodu nożem i przekroić w poprzek na 3 mniej więcej 2cm placki. Jeden z nich wsunąć z powrotem do okręgu z ciasta, aby powstało dno. Środek ciasta wypełnić
bitą śmietana i
owocami, a na wierzch położyć 2 kółko z ciasta. Całość polukrować i przybrać odłożonymi
malinami. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.Uwagi:Obsuszony ostatni krążek ciasta można zużyć do innych deserów, np. jako spód do sernika na zimno albo jako składnik
puddingu. Zalać pokruszony
biszkopt 2 szklankami gorącego
mleka, dodać łyżkę
masła i odstawić na 30 minut. Zmiksować i połączyć z 3
jajkami ubitymi z łyżka
miodu. Przelać do natłuszczonych foremek i zapiekać w kąpieli
wodnej ok. 30 minut. Podawać z
konfiturami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: