Wykonanie
Ciasto z
truskawkami i masą
krówkową aka "przepyszne ciasto Kingi". Nie znam jego prawdziwej nazwy (może ktoś z Was zna), ale tydzień temu przyniósł je do pracy mój kolega Adam, o którym zresztą wspominałam już w przy okazji naleśników bez
mąki . Ciasto zrobiła jego dziewczyna. Po pierwszym kawałku wiedziałam, że muszę je zrobić. Po drugim kawałku wiedziałam, że muszę je zrobić jak najszybciej. Jedno co wiem, to ze jest obłędnie pyszne. I, że było z
malinami, ale ja
malin nie mogłam znaleźć. Zrobiłam z
truskawkami i też dają radę.Zdjęcia niestety nie oddają tego, jak pyszne jest to ciasto, ale polecam je każdemu, kto np. brzydką pogodę za oknem chce sobie osłodzić czymś pysznym.Składniki:PÓŁKRUCHY SPÓD CIASTA:- 3/4 kostki
masła- 1
jajko- 2 łyżki
cukru pudru- 2 szklanki
mąki- łyżeczka
proszku do pieczeniaWIERZCH CIASTA:- 700 g.
malin (ja użyłam
truskawek, a ze względu na
porę roku - mrożonych)- puszka masy krówkowej- 300 g
śmietany kremówki min. 30% (zimnej, schładzanej przez kilka godzin)- 4 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie:Zimne
masło siekamy z
mąką i
cukrem. Gdy już będzie dobrze i drobno posiekane dodajemy
proszek do pieczenia i zagniatamy. Gdy będzie gotowe wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - tak, aby warstwa ciasta miała ok. 1 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni przez 18 minut.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Ubijamy
bitą śmietanę: schłodzoną kremówkę miksujemy przez ok. 3-4 minuty z
cukrem pudrem, do czasu aż masa nie zgęstnieje.Gdy ciasto jest chłodne smarujemy je masą
krówkową. Na niej układamy rozmrożone
owoce i smarujemy dość obficie
bitą śmietaną. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.