ßßß Cookit - przepis na Bakewell cake z malinami

Bakewell cake z malinami

nazwa

Wykonanie

Pyszne i delikatne migdałowe ciasto z moimi ulubionymi malinami, tak najkrócej mogę opisać moją dzisiejszą propozycję. Ten przepis warto mieć w zanadrzu, bo to świetny sposób, by szybko i łatwo przygotować całkiem wykwintny deser. W ciastach z migdałami często tworzy się marcepanowy środek, który jest chyba w nich najlepszy;) Tak jest również w tym przypadku. Maliny, które zmieniają się w pyszną, lekko kwaskowatą warstwę, idealnie pasują do reszty ciasta i równoważą jego smak. Spróbujcie, bo jest naprawdę dobre (i znika błyskawicznie)!
- 140g miękkiego masła
- 140g cukru pudru (lub drobnego cukru)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 140g zwykłej mąki
- 140g mielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g malin
- 2 łyżki migdałów w słupkach lub płatkach
- cukier puder do posypania
1) Masło utrzeć z cukrem, a następnie z jajkami.
2) Dodać esencję migdałową i zmiksować.
3) W drugiej misce wymieszać mąkę,
proszek do pieczenia i mielone migdały.
4) Połączyć suche i mokre składniki.
5) Okrągłą formę z wyjmowanym dnem
o średnicy 20 cm wysmarować masłem.
6) Przełożyć do niej połowę ciasta i wyrównać.
7) Równomiernie rozłożyć maliny.
8) Przykryć je resztą ciasta i wyrównać wierzch.
9) Posypać migdałami.
10) Piec w temperaturze 180 st. C
przez 50 minut, aż będzie złote.
11) Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis (z moimi zmianami) stąd .
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 8
Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2013/07/bakewell-cake-z-malinami.html