Wykonanie
Pyszne i delikatne
migdałowe ciasto z moimi ulubionymi
malinami, tak najkrócej
mogę opisać moją dzisiejszą propozycję. Ten przepis warto
mieć w zanadrzu, bo to świetny sposób, by szybko i łatwo przygotować całkiem wykwintny deser. W ciastach z
migdałami często tworzy się marcepanowy środek, który jest chyba w nich najlepszy;) Tak jest również w tym przypadku.
Maliny, które zmieniają się w pyszną, lekko kwaskowatą warstwę, idealnie pasują do reszty ciasta i równoważą jego smak. Spróbujcie, bo jest naprawdę dobre (i znika błyskawicznie)!- 140g miękkiego
masła- 140g
cukru pudru (lub drobnego
cukru)- 2
jajka- 1 łyżeczka esencji migdałowej- 140g zwykłej
mąki- 140g mielonych
migdałów- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 250g
malin- 2 łyżki
migdałów w słupkach lub płatkach-
cukier puder do posypania1)
Masło utrzeć z
cukrem, a następnie z
jajkami.2) Dodać esencję
migdałową i zmiksować.3) W drugiej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i mielone
migdały.4) Połączyć suche i mokre składniki.5) Okrągłą formę z wyjmowanym dnemo średnicy 20 cm wysmarować
masłem.6) Przełożyć do niej połowę ciasta i wyrównać.7) Równomiernie rozłożyć
maliny.8) Przykryć je resztą ciasta i wyrównać wierzch.9) Posypać
migdałami.10) Piec w temperaturze 180 st. Cprzez 50 minut, aż będzie złote.11) Po ostygnięciu posypać
cukrem pudrem.Przepis (z moimi zmianami) stąd .Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal