Wykonanie
            Delikatna biszkoptowa rolada z masą 
śmietanową i świeżymi 
owocami to idealne ciasto sezonowe, bo praktycznie każde miękkie 
owoce będą tu pasowały. Zamiast 
truskawek można wykorzystać 
maliny, 
poziomki czy 
jeżyny. 
Biszkopt jest bardzo puszysty i da się go ładnie zrolować.


Składniki (blacha 22 x 35 cm):4 
jajka w temperaturze pokojowejszczypta 
soli1 szklanka 
mąki pszennej tortowej1 szklanka 
cukru pudru1 łyżka 
cukru waniliowego1 łyżeczka 
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa :250 ml 
śmietany kremówki 30 lub 36%, dobrze schłodzonej250 g. 
serka mascarpone1 opakowanie śmietanfixu3 łyżki 
cukru pudruDodatkowo :8-10 świeżych 
truskawek (niewielkich)
cukier puder do oprószenia ściereczki i ciasta
masło do posmarowania papieru
mąką do oprószenia papieruPrzygotowanie :
Jajka ubijam z 
solą, 
cukrem pudrem i 
cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję przesianą 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia. Ubijam jeszcze chwilę na najwyższych obrotach, po czym wlewam ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (wykładam ją papierem, który natłuszczam dokładnie 
masłem i oprószam 
mąką). Wyrównuję powierzchnię 
łopatką, delikatnie opuszczam blachę z wysokości 5 cm, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 18-20 minut. Upieczony, gorący 
biszkopt przekładam na lnianą ściereczkę oprószoną 
cukrem pudrem, zdejmuję papier i zwijam wzdłuż długiego 
boku w roladę, pozostawiam do przestygnięcia.Ucieram 
serek mascarpone na gładką masę. Schłodzoną przez 12 godzin w lodówce 
śmietankę ubijam lekko na średnich obrotach, po czym ubijając dodaję śmietanfix i po łyżce 
cukier puder. Gdy 
śmietana zgęstnieje, dokładam po łyżce 
serek mascarpone.
Truskawki obieram z szypułek. Ostrożnie zdejmuję ścierkę z zimnego 
biszkopta, delikatnie go rozprostowuję i smaruję masą 
śmietanową, na niej układam 
rzędem truskawki. Zwijam roladę jak poprzednio, lekko dociskając. Pakuję szczelnie w folię aluminiową i pozostawiam na kilka godzin w chłodnym miejscu.Przed pokrojeniem oprószam roladę 
cukrem pudrem.Przepis autorski.
