Wykonanie
Delikatna biszkoptowa rolada z masą
śmietanową i świeżymi
owocami to idealne ciasto sezonowe, bo praktycznie każde miękkie
owoce będą tu pasowały. Zamiast
truskawek można wykorzystać
maliny,
poziomki czy
jeżyny.
Biszkopt jest bardzo puszysty i da się go ładnie zrolować.
Składniki (blacha 22 x 35 cm):4
jajka w temperaturze pokojowejszczypta
soli1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa śmietanowa :250 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%, dobrze schłodzonej250 g.
serka mascarpone1 opakowanie śmietanfixu3 łyżki
cukru pudruDodatkowo :8-10 świeżych
truskawek (niewielkich)
cukier puder do oprószenia ściereczki i ciasta
masło do posmarowania papieru
mąką do oprószenia papieruPrzygotowanie :
Jajka ubijam z
solą,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ubijam jeszcze chwilę na najwyższych obrotach, po czym wlewam ciasto na wcześniej przygotowaną blachę (wykładam ją papierem, który natłuszczam dokładnie
masłem i oprószam
mąką). Wyrównuję powierzchnię
łopatką, delikatnie opuszczam blachę z wysokości 5 cm, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 18-20 minut. Upieczony, gorący
biszkopt przekładam na lnianą ściereczkę oprószoną
cukrem pudrem, zdejmuję papier i zwijam wzdłuż długiego
boku w roladę, pozostawiam do przestygnięcia.Ucieram
serek mascarpone na gładką masę. Schłodzoną przez 12 godzin w lodówce
śmietankę ubijam lekko na średnich obrotach, po czym ubijając dodaję śmietanfix i po łyżce
cukier puder. Gdy
śmietana zgęstnieje, dokładam po łyżce
serek mascarpone.
Truskawki obieram z szypułek. Ostrożnie zdejmuję ścierkę z zimnego
biszkopta, delikatnie go rozprostowuję i smaruję masą
śmietanową, na niej układam
rzędem truskawki. Zwijam roladę jak poprzednio, lekko dociskając. Pakuję szczelnie w folię aluminiową i pozostawiam na kilka godzin w chłodnym miejscu.Przed pokrojeniem oprószam roladę
cukrem pudrem.Przepis autorski.