ßßß Cookit - przepis na Ciasto truskawkowe z kruszonką

Ciasto truskawkowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami(u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie,
ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):)
Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca .
Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):)
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Na podstawie przepisu stąd :
truskawki : 800 g
masło (miękkie): 200 g
cukier puder : 200 g
jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4
mąka tortowa : 250 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
Kruszonka:
mąka tortowa : 150 g
masło : 75 g
domowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 g
cukier puder : do posypania
Przygotowanie:
piekarnik nagrzewam do 180oC
okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce)
Kruszonka: na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzę
ucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut
nie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu
następnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników
ciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki)
posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika
piekę przez 60-70 minut, do suchego patyczka
po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem
zdejmuję obręcz ciasta i kroję
Smacznego :):):)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/ciasto-truskawkowe-z-kruszonka.html