Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi
truskawkami(u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi
truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne ciasto i soczyste
owoce przykryte
waniliową kruszonką, przyprószone
cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie,ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria
truskawkowo-
maślano-
waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko
padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką
lodów czekoladowo-
waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z
truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić
malinami,
jagodami,
wiśniami, czy
czereśniami, można również połączyć
truskawki z
rabarbarem :):):)Ciasto
truskawkowe z kruszonką Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca .Ucierane ciasto
truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne
owoce otulone
waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):)Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min Łączny czas: 1 godz. i 40 minLiczba porcji: 12Rozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:Na podstawie przepisu stąd :
truskawki : 800 g
masło (miękkie): 200 g
cukier puder : 200 g
jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4
mąka tortowa : 250 g
proszek do pieczenia : 1 łyżeczkaKruszonka:
mąka tortowa : 150 g
masło : 75 gdomowy
cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 g
cukier puder : do posypaniaPrzygotowanie:piekarnik nagrzewam do 180oCokrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję
masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce)Kruszonka: na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam
masło, dodaję
cukier, a po chwili
mąkę, mieszam i studzęucieram
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minutnie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym
jajku, w około 3 minutowych odstępach czasunastępnie dodaję po kilka łyżek przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składnikówciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam
truskawki (większe kroję na połówki)posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnikapiekę przez 60-70 minut, do suchego patyczkapo ostudzeniu posypuję
cukrem pudremzdejmuję obręcz ciasta i kroję
Smacznego :):):)