Wykonanie
Składniki:- 200 g miękkiego
masła- 4
jaja- 200 g
cukru pudru- 250 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- ok. 650 g
truskawekNa kruszonkę:- 50 miękkiego
masła- 100 g
mąki- 1 łyżka
cukru waniliowego- 1 łyżka
cukruPrzygotowanie:
Masło utrzeć i dodać stopniowo
cukier puder, wszystko razem dokładnie zmiksować.Następnie wbijać po jednym
jajku i po każdym dodaniu wymieszać mikserem.Wsypać stopniowo przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia.Miksować delikatnie na najniższych obrotach do połączenia składników.Blachę o wymiarach ok. 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto, rozprowadzić równomiernie.Na wierzch wyłożyć
truskawki.Aby przygotować kruszonkę należy wymieszać podane składniki i rozcierać palcami aż powstaną grudki, następnie posypać na
truskawki.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez od 45 do 60 minut(najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej - jeśli patyczek jest suchy powinno być ok) :)