Wykonanie
Bardzo się cieszę, że
truskawki są coraz tańsze, przymierzam się powoli do
przetworów. Ale oczywiście nie odmówię sobie zwykłego, pysznego ciasta - ucierane,
waniliowe, wilgotne i pyszne.
Składniki na tortownicę 24 cm :200 g. miękkiego
masłamała szczypta
soli0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
serka mascarpone3 duże
jajka1
laska wanilii1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniatruskawkiDodatkowo :troszkę
masła do posmarowania tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram z
cukrem pudrem i ziarenkami
wanilii na puszystą, białą masę, dodaję
serek mascarpone. Ucieram dalej i dodaję po jednym
jajku, a następnie stopniowo
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie, puszyste i gęste. Tak przygotowane ciasto wykładam do wcześniej natłuszczonej i posypanej
mąką tortownicy, wygładzam powierzchnię i na układam na nim połówki
truskawek. Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 60 minut, po czym wyłączam piekarnik, pozostawiając ciasto do przestudzenia. Zimne posypuję pudrem.Przepis autorski.