ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo się cieszę, że truskawki są coraz tańsze, przymierzam się powoli do przetworów. Ale oczywiście nie odmówię sobie zwykłego, pysznego ciasta - ucierane, waniliowe, wilgotne i pyszne.
Składniki na tortownicę 24 cm :
200 g. miękkiego masła
mała szczypta soli
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki serka mascarpone
3 duże jajka
1 laska wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki
Dodatkowo :
troszkę masła do posmarowania tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
cukier puder do posypania
Przygotowanie :
Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na puszystą, białą masę, dodaję serek mascarpone. Ucieram dalej i dodaję po jednym jajku, a następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie, puszyste i gęste. Tak przygotowane ciasto wykładam do wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy, wygładzam powierzchnię i na układam na nim połówki truskawek. Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 60 minut, po czym wyłączam piekarnik, pozostawiając ciasto do przestudzenia. Zimne posypuję pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/06/ciasto-ucierane-z-truskawkami.html