Wykonanie
            Bardzo się cieszę, że 
truskawki są coraz tańsze, przymierzam się powoli do 
przetworów. Ale oczywiście nie odmówię sobie zwykłego, pysznego ciasta - ucierane, 
waniliowe, wilgotne i pyszne.






Składniki na tortownicę 24 cm :200 g. miękkiego 
masłamała szczypta 
soli0,5 szklanki 
cukru pudru2 łyżki 
serka mascarpone3 duże 
jajka1 
laska wanilii1 szklanka 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczeniatruskawkiDodatkowo :troszkę 
masła do posmarowania tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Miękkie 
masło ucieram z 
cukrem pudrem i ziarenkami 
wanilii na puszystą, białą masę, dodaję 
serek mascarpone. Ucieram dalej i dodaję po jednym 
jajku, a następnie stopniowo 
mąkę przesianą z 
proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie, puszyste i gęste. Tak przygotowane ciasto wykładam do wcześniej natłuszczonej i posypanej 
mąką tortownicy, wygładzam powierzchnię i na układam na nim połówki 
truskawek. Wstawiam tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 60 minut, po czym wyłączam piekarnik, pozostawiając ciasto do przestudzenia. Zimne posypuję pudrem.Przepis autorski.


