Wykonanie
Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu babka. Bardzo puszysta i delikatna w smaku. Ważne, żeby przygotować ją ze składników w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie z lodówki
jajka i
masło mniej więcej 40 minut wcześniej. Można ją oczywiście polukrować czy polać
czekoladą, wtedy będzie bardziej okazała, ale mi smakuje po prostu oprószona skromnie
cukrem pudrem. Smacznego :)Rolę wielkanocnych kurczaczków dzielnie spełniają moje ptaszki
kiwi, które na co dzień cieszą moje oczy na okapie kuchennym :)
Składniki (forma z kominkiem o średnicy 17 cm):2 duże
jajka150 g. miękkiego
masła3/4 szklanki
mąki pszennej1 pełna łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki budyniu
waniliowego bez
cukruziarenka z 1
laski waniliiszczypta
soli0,4 szklanki
cukru pudruDodatkowo:
masło do posmarowania formy
maka do oprószenia formyPrzygotowanie :Miękkie
masło ucieram mikserem ok. 5 minut z
solą i
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, a gdy będzie zupełnie gładka dodaję ziarenka
wanilii i po jednym
jajku. Stopniowo dodaję przesianą
mąkę z
budyniem i
proszkiem do pieczenia. Ucieram masę jeszcze 5 minut. Formę smaruję dokładnie
masłem i oprószam
mąką,po czym przekładam łyżką ciasto. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut, po czym sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie piekę jeszcze do 10 minut. Po ostudzeniu posypuję
cukrem pudrem.Przepis autorski.