ßßß Cookit - przepis na Duńskie ciastka waniliowe

Duńskie ciastka waniliowe

nazwa

Wykonanie

Vaniljekranse to bardzo popularne duńskie ciasteczka świąteczne z dużą ilością wanilii :-). To po prostu okrągłe maślane ciastka z dziurką wyciskane z rękawa cukierniczego prosto na blachę, schładzane i pieczone. Oprócz prostych składników, które na pewno macie w domu, smak ciastek wzbogaca dodatek migdałów. Podobne do niemieckich spritzgebäck . Warto dodać do listy wypieków świątecznych :-).
Uwaga: ciasteczka (jak każde inne ciastka kruche) przed pieczeniem muszą być dobrze schłodzone a piekarnik dobrze rozgrzany by zachowały swój kształt podczas pieczenia.
Składniki na około 30 sztuk:
250 g masła
150 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
325 g mąki pszennej
75 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło, cukier i sól. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i ucierać, do dokładnego połączenia. Dodać wanilię, mąkę pszenną, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.
Przygotować mocny worek cukierniczy z końcówką w postaci wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M). Napełniając go co pewien czas porcją ciasta wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kółka o średnicy około 7 cm (mocno rosną w piekarniku). Blachę w wyciśniętymi ciastkami schłodzić w lodówce przez około 60 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 8 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Scandikitchen: Fika & Hygge" Brontë Aurell, przepis zmodyfikowany.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/dunskie-ciastka-waniliowe