Wykonanie
Vaniljekranse to bardzo popularne duńskie
ciasteczka świąteczne z dużą ilością
wanilii :-). To po prostu okrągłe maślane
ciastka z dziurką wyciskane z rękawa cukierniczego prosto na blachę, schładzane i pieczone. Oprócz prostych składników, które na pewno macie w domu, smak
ciastek wzbogaca dodatek
migdałów. Podobne do niemieckich spritzgebäck . Warto dodać do listy wypieków świątecznych :-).Uwaga:
ciasteczka (jak każde inne
ciastka kruche) przed pieczeniem muszą być dobrze schłodzone a piekarnik dobrze rozgrzany by zachowały swój kształt podczas pieczenia.Składniki na około 30 sztuk:250 g
masła150 g
cukru pudruszczypta
soli1
jajkoziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty z
wanilii325 g
mąki pszennej75 g zmielonych
migdałów1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło,
cukier i
sól. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i ucierać, do dokładnego połączenia. Dodać
wanilię,
mąkę pszenną, zmielone
migdały i
proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia.Przygotować mocny worek cukierniczy z końcówką w postaci wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M). Napełniając go co pewien czas porcją ciasta wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kółka o średnicy około 7 cm (mocno rosną w piekarniku). Blachę w wyciśniętymi
ciastkami schłodzić w lodówce przez około 60 minut.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez około 8 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Scandikitchen: Fika & Hygge" Brontë Aurell, przepis zmodyfikowany.