Wykonanie
Przepis nie nowy, ale sprawdzony Te paluchy na pewno
wywrą ogromne wrażenie nie tylko na dzieciach, al i na dorosłych. Im straszniejsza stylizacja tym lepiej, w końcu niebawem Halloween. Te
ciasteczka maja jedną ogromną zaletę, są pyszne kruche i maślane, do tego ten efekt wizualny. Zachęcam do wspólnej zabawy przy lepieniu paluchów.225 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli3/4 szklanki obranych
migdałówew
cukier puder i czerwony barwnik do dekoracjiWszystkie składniki (oprócz
migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając
migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce. Można dekorować czerwonym lukrem.