Wykonanie
Przerażające? U mnie na twarzy zawsze wywołują uśmiech ;-). Halloween zbliża się wielkimi krokami, i - chociaż my nie obchodzimy, nasze dzieci pierwszy raz idą na Halloween Party. To
ciasteczkowa próba przed ;-).
Ciastka produkowaliśmy błyskawicznie, bo uczestniczyła w tym cała rodzinka i było sporo śmiechu, pamiętajcie - im straszniejsze i bardziej przerażające tym lepsze! Paluszki są kruche, maślane, przepyszne. Polecam!Składniki:225 g
masła, zimnego i posiekanego3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliDodatkowo:3/4 szklanki obranych
migdałówWszystkie składniki na
ciastka szybko posiekać i zagnieść (można również wyrobić w malakserze). Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu
ciastka wciskając
migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze). Przed samym pieczeniem zalecane jest schłodzenie
ciastek w lodówce - wtedy nie
tracą kształtu, nie rozlewają się na blaszce.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego? ;-)
Przepis znaleziony przez Dziunię na Galerii Potraw .