Wykonanie
Obchodzicie Halloween? Ja nie, ale Hiszpanie jak najbardziej. Z prawie każdej wystawy sklepowej spoglądają na mnie upiorne postacie, a wszystkie cukiernie oferują rózne smakołyki na to właśnie święto. Dziś mam uczęstniczyć w małym Halloween Party i z tej okazji postanowiłam coś upiec.Moje paluchy są porządnie przyrumienione i raczej grube, więc moja wiedźma z pewnością była otyłą mulatką :-)Tak naprawdę, to muszę po prostu wyczuć nowy piekarnik. Oby następnym razem był bardziej skory do współpracy.Składniki:225 g miękkiego
masła3/4 szklanki
cukru pudru1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów2 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli3/4 szklanki obranych
migdałówWykonanie:Wszystkie składniki (oprócz
migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu wciskając
migdał (może być przecięty na pół, by paznokcie były cieńsze) w miejsce paznokcia.Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC Studzić na kratce.Smacznego!(źródło: Moje Wypieki)