Wykonanie
Ciekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe (klik), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy
budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane
migdały lub
orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy mógłby pojawić się problem :( Zatem pamiętajcie, aby na wierzch, przed pieczeniem posypać posiekanymi migdałami/orzeszkami a będą Wam przyjemnie chrupać podczas jedzenia :)
'placek włoskiej babci'Składniki:* ciasto:- 125g miękkiego
masła- 150-200g
cukru pudru- 3
jajka- 2 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soli* masa:- 500ml
mleka- 4
żółtka- 3/4-1 szklanka
cukru- 2 łyżki
mąki pszennej- 1
laska wanilii + ziarna z tej laski- 2 łyżki migdałów/orzeszków ziemnych (posiekać)
Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki.W tym czasie przygotować
budyń.
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać
mąkę i ziarenka
wanilii i dokładnie wymieszać.
Mleko zagotować z
laską wanilii i gorące dodać do utartych
żółtek. Masę przelać (razem z laską) i gotować, aż masa zgęstnieje.Formę do tarty wysmarować
masłem, lub wyłożyć papierem do pieczenia.Jedną kulkę ciasta rozwałkować na delikatnie posypanym
mąką blacie. Wyłożyć formę tarty i dokładnie przycisnąć do brzegów.Wylać
budyń i przykryć ciasto drugą rozwałkowaną kulką. Dokładnie przycisnąć na bokach. Odciąć nadmiar ciasta*.Wierz ciasta obsypać posiekanymi migdałami/orzeszkami ziemnymi.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut.Przed podaniem obsypać obficie
cukrem pudrem.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Kromek z Masłem'* Moja rada:Jeśli zostało Wam surowe kruche ciasto, możecie je bez problemu zamrozić. Zarówno w kulce, jak i w uformowanych np ciasteczkach czy w formie na tarcie. Aby upiec
ciastka lub tartę wystarczy
ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a tartę w formie do tarty i piec 5 min dłużej niż
mówi przepis :)Możecie również mrozić upieczone już np.
spody do tart. Wystarczy je przed podaniem i podgrzaniem rozmrozić w lodówce przez noc i rano podgrzać w piekarniku i mamy świeże ciasto bez jakiejkolwiek roboty :)