Wykonanie
Dzisiaj na blogu słodki, bardzo słodki przepis na napoleonkę. Nie będzie to jednak typowa napoleonka, zrobiona na cieście francuskim, tylko na cieście kruchym, które jest zdecydowanie łatwiej przygotować w warunkach domowych. Przepis wyciągnęłam z bardzo starego brulionu, w którym jeszcze z czasów panieńskich spisywałam różne rodzinne przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie jak na nasze obecne smaki, kiedyś chyba się jadało słodsze ciasta... Następnym razem dodam trochę mniej
cukru i do ciasta i do masy. Przepis zostawiam z oryginalnymi proporcjami, osoby, które wolą mniej słodkie wypieki powinny dodać troszkę mniej
cukru.Napoleonkę najlepiej jest kroić następnego dnia, gdy lekko zwilgotnieje. Inaczej będzie się przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę.
Składniki:Na ciasto300 g
mąki pszennej150 g
cukru150 g
masła1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliKrem:1
budyń waniliowy bez
cukru400 ml
mleka1/2
laski wanilii2
żółtka200 g
masła w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukruCukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie piekarnik nagrzewany do 170 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym delikatnie
mąką, na prostokąt o grubości 0,5 cm ( mniej więcej 22 x 30 cm).Ciasto przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub na silikonowe maty i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie złotawe. Odstawiamy do wystygnięcia.W międzyczasie gotujemy
budyń, z tym, że nie dodajemy do niego ani
masła ani
cukru. Natomiast do
mleka zeskrobujemy nasionka
wanilii, wrzucamy też do niego
laskę wanilii, która wyjmiemy z niego po wystygnięciu budyniu. Do ciepłego budyniu dodajemy
żółtka i dokładnie je rozcieramy.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając.Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy
cukrem pudrem.