ßßß
Kawałek toskańskiego słońca, ciasto włoskiej babci. Lekko kruche ciasto z cytrynową nutą, nadzieniem z budyniu waniliowego i orzeszkami piniowymi. To ciasto, które trzeba zrobić choć raz! Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy ciasto lekko zmięknie od budyniu, ale wtedy to właściwie zostają po nim tylko okruszki... Z ciasta i budyniu zostanie Wam 10 białek - może przygotujecie torcik Pavlova z malinami ? Sprawdźcie również inne pomysły na wykorzystanie białek.Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki cukru pudru190 g masła, zimnegoświeżo otarta skórka z 1 cytrynyszczypta soli1 jajko5 żółtekWszystkie składniki umieścić w misie malaksera. Zmiksować do połączenia, uformować na kształt kuli. Podzielić na dwa kawałki, jeden trochę większy od drugiego. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Składniki na budyń waniliowy:2 szklanki mlekapół szklanki cukruziarenka z 1 laski wanilii5 żółtek1/3 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią.W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać resztę (pół szklanki) mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu).Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.Dodatkowo:jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania50 g orzeszków piniowychcukier puder, do oprószeniaFormę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką.Większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki, ciasto powinno lekko zwisać z brzegów formy. Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, dokładnie skleić ze spodem ciasta. Ciasto posmarować jajkiem, na wierzch wysypać orzeszki pini.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.Nie przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Źródło przepisu (zmodyfikowany) - Joe Sponzo .