Wykonanie
Kawałek toskańskiego słońca, ciasto włoskiej babci. Lekko kruche ciasto z
cytrynową nutą, nadzieniem z budyniu
waniliowego i orzeszkami piniowymi. To ciasto, które trzeba zrobić choć raz! Najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy ciasto lekko zmięknie od budyniu, ale wtedy to właściwie zostają po nim tylko okruszki... Z ciasta i budyniu zostanie Wam 10
białek - może przygotujecie torcik Pavlova z
malinami ? Sprawdźcie również inne pomysły na wykorzystanie
białek.Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru pudru190 g
masła, zimnegoświeżo otarta skórka z 1
cytrynyszczypta
soli1
jajko5
żółtekWszystkie składniki umieścić w misie malaksera. Zmiksować do połączenia, uformować na kształt kuli. Podzielić na dwa kawałki, jeden trochę większy od drugiego. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Składniki na
budyń waniliowy:2 szklanki
mlekapół szklanki
cukruziarenka z 1
laski wanilii5
żółtek1/3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka zagotować z połową
cukru i
wanilią.W misie miksera utrzeć
żółtka z resztą
cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać resztę (pół szklanki)
mleka,
mąkę i zmiksować. Masę
żółtkową przelać do zagotowanego
mleka i ugotować gęsty
budyń, cały czas mieszając.Ugotowany
budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu).
Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.Dodatkowo:
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania50 g
orzeszków piniowychcukier puder, do oprószeniaFormę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować
masłem, oprószyć
mąką.Większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki, ciasto powinno lekko zwisać z brzegów formy. Na ciasto przełożyć
budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, dokładnie skleić ze
spodem ciasta. Ciasto posmarować
jajkiem, na wierzch wysypać orzeszki
pini.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć
cukrem pudrem.Nie przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Źródło przepisu (zmodyfikowany) - Joe Sponzo .