Wykonanie
Pyszne ciasto z kremowym wnętrzem. Drugiego dnia smakuje trochę jak sernik, a to zapewne zasługa
cytryny.W przepisie, z którego korzystałam ilość kremu była zbyt mała, dlatego podwoiłam proporcje i tak też podaję je poniżej.
Składniki na K rem:450 ml
mlekanasiona z
laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4
żółtka4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennejCiasto:350 g
mąki pszennej200 g
cukru pudru200 g zimnego
masła1/2 łyżeczki
soli1
jajko2
żółtkasok i skórka starta z
cytrynyDodatkowo:duża garść drylowanych
wiśni (u mnie z kompotu)roztrzepane
jajko do posmarowania wierzchuWszystkie składniki na krem zmiksuj w misce.
Przelej go rondelka i powoli podgrzej, aż powstanie gładki krem o konsystencji budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
W czasie kiedy krem stygnie, przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto, ale nie zagniataj go długo.
Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Odłóż 1/3 ciasta, a resztą wylep formę do tart (o średnicy około 21 - 23 cm). Na cieście ułóż
wiśnie, a
potem wylej krem.
Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj i ułóż na wierzchu, dociskając lekko brzegi żeby zlepiły się z wcześniej wylepionymi ściankami. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem i piecz w 180°C przez 50 - 60 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy. Ostudzone ciasto możesz posypać
cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: Kremowy placek z
wiśniami