Wykonanie
Bomboloni alla crema to tradycyjne włoskie pączki. Podawane najczęściej na ciepło wypełniane crème pâtissière (rodzaj budyniu na bazie
żółtek cukru i
wanilii czasem z dodatkiem
czekolady)Jedne z lepszych pączków jakie miałam okazję jeść. Pyszne, delikatne w smaku, mięciuteńkie z rozpływającym się w ustach
waniliowym kremem budyniowym. Zniknęły błyskawicznie. Przepis na nie znalazłam na blogu Moje Wypieki, jednak zmieniłam znacząco ilość
drożdży i nieznacznie
mąki. Dzięki temu uzyskałam moim zdaniem idealne ciasto na pyszne pączki... niebezpiecznie pyszne bo z 27 które mi wyszły sama zjadłam chyba...8... Polecam Wam baaardzo :)Składniki na ok 30 szt:275g
mąki pszennej tortowej275g
maki pszennej chlebowej (typ 650) (ja dorzuciłam jeszcze ok. 2-3 łyżki)70g
cukru125 ml letniej
wody125 ml letniego
mleka3 duże
jajka42g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
soliskórka otarta z 1/2
cytryny1 łyżka ekstraktu
waniliowego (klik)100g roztopionego
masłaMleko wymieszać z
woda i
cukrem, dodać
drożdże, wymieszać i odstawić na chwilkę.
Mąki przesiać i wymieszać, dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrobić dokładnie. Na koniec dodać roztopione przestudzone
masło i jeszcze raz wyrobić. Ulepić kulę i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie zajęło to ok 1 godz.Po tym czasie wyjąć na stolnicę. Podsypać
mąką i leciutko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 1-1,3 cm i szklanką (u mnie średnica 7 cm) wykrawać kółka. Odłożyć na oprószony
mąką blat i ponownie odstawić do wyrośnięcia (20-30 min). Po tym czasie smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja smażyłam na
smalcu) z dwóch stron. Ja robię to tak że najpierw wrzucam 4 pączki do szerokiego rondla i przykrywam, po chwili zdejmuję pokrywkę i odwracam patyczkiem pączka na druga stronę. Tłuszcz powinien
mieć temp. w okolicach 170-175 stopni. smażone pączki odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy. Lekko wystudzić.Składniki na krem:6
żółtek100g
cukru40g
mąki pszennej450 ml
mlekaziarenka z 1
laski waniliiŻółtka utrzeć z
cukrem do białości, następnie dodać
wanilię,
mąkę i 50 ml
mleka i jeszcze chwilę miksować. Pozostałe 400ml
mleka zagotować. Na gotujące się
mleko wlać masę
żółtkową i doprowadzić do wrzenia nieprzerwanie mieszając aż zgęstnieje. Odstawić z ognia i wystudzić pod przykryciem z folii (najlepiej aby folia dotykała budyniu).Usmażone pączki nabijać kremem (szprycą ze specjalną końcówką) i posypać
cukrem pudremSmacznego :)