Wykonanie
Jeszcze z tydzień temu udało mi się kupić
rabarbar. Sprzątnęłam wszystkie łodygi ze sklepowej półki, by zrobić
rabarbarową marmoladę . Jeden słoik od razu wykorzystałam do zrobienia tego cudownego drożdżowca z
pistacjami oraz przepyszną
rabarbarową glazurą, która nie tylko ma piękny kolor, ale smakuje zupełnie wyjątkowo i pełni rolę kropki nad "i".Taki drożdżowiec można przygotować również z innymi
owocami. Właśnie go sobie wyobraziłam z
jagodową konfiturą,
orzechami nerkowca i glazurą
jagodową.Inspiracja: Dayli Cooking oraz Gourmet Traveller .Składniki na okrągłą formę o średnicy 25-26 cm:Ciasto:375 g
mąki pszennej125 ml
mleka, lekko ciepłego30 g świeżych
drożdży50 g
cukru1
jajko1/4 łyżeczki
soli75 g
masła, rozpuszczonego, jeszcze ciepłegoDodatkowo:słoik (200-250 ml)
marmolady rabarbarowej lub innej100 g posiekanych
pistacjiZrobić zaczyn. Do kubka wrzucić pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
mąki i całość ciepłego
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie do dużej miski przesiać
mąkę, dodać resztę
cukru,
sól,
jajko, a następnie wyrośnięty zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać dłonią, międzyczasie dolewając rozpuszczając
masło. Ciasto powinno być dosyć gęste, elastyczne i łatwo odchodzić od ścianek naczynia. Uformować kulę, umieścić na środku miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.Formę wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Można również użyć tortownicy z odpinanym
bokiem.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną
mąką stolnicę, zagnieść jeszcze raz, a następnie rozwałkować na zgrabny prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, w razie konieczności podsypując
mąką, by ciasto nie przykleiło się do stolnicy.Posmarować
marmoladą oraz posypać siekanymi
pistacjami. Zwinąć ciasno w rulon wzdłuż dłuższego z
boków. Za pomocą
ostrego noża pokroić rulon na 12 plastrów (o grubości 3,3 cm). Trzy z nich ułożyć po środku formy, a resztę dookoła. Lekko rozpłaszczyć dłonią. Ostawić na kilka minut do napuszenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Piec przez ok. 40-50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdyby wierzch ciasta za bardzo się przypiekał, można je w trakcie pieczenia przykryć kawałkiem folii aluminiowej i odkryć kilka minut przed końcem pieczenia.Glazura rabarbarowa:50 g
cukru50 ml
wodysok w połowy
cytrynyziarenka z 1/4
laski wanilii lub 1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią40 g oczyszczonego
rabarbaru (części czerwone), pokrojonego na drobnook. 120 g przesianego
cukru pudruW małym garnku wymieszać
cukier,
wodę,
sok z cytryny oraz
wanilię i podgrzewać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Następnie dodać kawałki
rabarbaru i podgrzewać dalej, aż
rabarbar się rozpadnie, a sok zamieni w
syrop (ok. 4-5 minut). Odcedzić na drobnym sitku, zachowując płyn.Stopniowo dodawać przesiany
cukier puder i dokładnie mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Polukrować wystudzone ciasto.Życzę smacznego!