Wykonanie
Wracam często i chętnie do smaków dzieciństwa , i jednym z takich wspomnień jest smak
lodów waniliowych kładzionych łyżką na krojone w kwadraty
wafle :)
Lody były w dużych bańkach, smakowały
wanilią i słodką
śmietanką ...Dziś spróbowałam odtworzyć to wspomnienie w innej trochę formie.
Waniliowy budyniowy krem bardzo dobrze komponuje się z kruchym
ciastem.
Składniki: Krem
waniliowy :1
budyń waniliowyziarenka z połowy
laski wanilii1,5 szklanki
mleka3/4 kostki miękkiego
masłacukier puder do smakuCiasto:2
żółtka1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudru1/2 kostki
masłaziarenka z połowy
laski waniliiszczypta
soliPrzygotowanie :
Mąkę siekam w misce z
masłem i resztą składników, zagniatam szybko ciasto, schładzam je w lodówce ok. godziny. W międzyczasie gotuję gęsty
budyń, po schłodzeniu ubijam go z
masłem ,
cukrem i
wanilią na gładki krem. Ciasto rozwałkowuję w prostokąt na wielkość blachy, przekładam ostrożnie na wyłożoną papierem blachę za pomocą wałka . Nożem do pizzy dzielę je na kwadraty, nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 185 stopni C ( termoobieg) do zrumienienia. Po wystudzeniu jeszcze raz dzielę na kwadraty ( dzięki wcześniejszemu nacięciu będą równe) . Składam po 2
ciastka, przekładając je porządną warstwą kremu. Podaję oprószone
cukrem pudrem.Przepis autorski.