Wykonanie
Może nie perfekcyjnie równiutkie, może nie najbardziej udziwnione i wykwintne, ale lepione małymi rączkami i jak najbardziej od
serca! Myślę, że chyba dla każdego Taty to najważniejsze. Lekka pomoc Mamy oczywiście była niezbędna, ale liczą się starania i to, żeby nawet takie drobne rzeczy zauważyć i je docenić. Dzieci się postarałyMi te
ciasteczka kojarzą się z Mamą, ten zapach w domu, który się uwalnia podczas pieczenia… smak mojego dzieciństwa. Pamiętam wykrawanie kształtów… aż miło się robi.
Składniki:– 180 g zimnego
masła;– 2/3 szklanki
cukru pudru;– 350 g
mąki pszennej (ja użyłam krupczatki);– 1
jajko;– 1
żółtko;– nasionka z 1
laski wanilii;– szczypta
soliWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 minut, do lekkiego zezłocenia.Smacznego