Wykonanie
Mój tegoroczny wielkanocny eksperyment :) Z reguł boję się
ciast drożdżowych, ale zaryzykowałam i... opłaciło się :) Babka jest przepyszna.
Rodzynki dopełniają cudownego smaku. Spróbujcie :) Inspiracja
Składniki:2 1/4 szkl.
mąki pszennej + 1 łyżeczka60 g roztopionego
masła1/2 szkl.
cukru pudru + 1 łyżeczka6
żółtek30 g świeżych
drożdży1/4 szkl.
mleka + 2 łyżki1/2 szkl.
rodzynekszczypta
soliziarenka z jednej
laski wanilii - u mnie z Lidla
Sposób przygotowania:2 łyżki
mleka lekko podgrzej, dodaj pokruszone
drożdże i mieszaj drewnianą łyżką do rozpuszczenia. Następnie dodaj łyżeczkę
cukru pudru i łyżeczkę
mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie 1/4 szkl.
mąki zalej 1/4 szkl. gorącego
mleka i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Do przestudzonej
mąki dodaj wyrośnięty zaczyn i delikatnie połącz drewnianą łyżką. Zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Żółtka zmiksuj z
cukrem pudrem na jasną i puszystą masę - im lepiej będą zmiksowane, tym babka będzie delikatniejsza. Kogel-
mogel dodaj do wyrośniętego zaczynu razem z resztą
mąki,
solą i
wanilią. Chwilę mieszaj łyżką. Gdy składniki będą połączone, dodaj roztopione, lekko ciepłe
masło. Wyrób ciasto dłońmi, aż nie będzie przywierać do miski. Pod koniec wyrabiania zrób w cieście lekkie wgłębienie i wsyp
rodzynki. Wyrób jeszcze przez chwilę. Przełóż do wysmarowanej
masłem formy - do 1/3 wysokości. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Przed pieczeniem posmaruj wierzch babki roztrzepanym z
mlekiem żółtkiem. Piecz w 160 st. przez 20-30 minut.Jeszcze ciepłą posmaruj lukrem :)