Wykonanie
kruche babeczki z
owocami i kremem budyniowymSmak ten chodził za mną już od jakiegoś czasu - smak kruchego ciasta, połączonego z puszystym i rozpływającym się w ustach kremem budyniowym (i to najlepiej nie takim z
torebki, a własnoręcznie robionym, na bazie
mleka,
mąki i
żółtek, bo taki jest najsmaczniejszy). W końcu moim pragnieniom stało się zadość i upiekłem kruche tartaletkowe
spody, na które wyłożyłem rzeczony krem, a że pod ręką miałem
owoce leśne, to tym lepiej, bo idealnie się skomponowały z całą resztą.
Składniki na kruche
spody:250 g
mąki125 g zimnego
masła1
jajko75 g
cukru pudruszczypta
soli na krem budyniowy:500 g pełnego
mlekapół
laski wanilii4
żółtka50 g
mąki pszennej80 g drobnego
cukru do wypiekówdodatkowo:
owoce do dekoracji
Kruche
spody:
Mąkę przesiać do miski z
cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę
masło,
jajko i
sól, posiekać wszystko nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować lub odrywać po kawałku, a następnie wyklejać posmarowane lekko tłuszczem foremki na tartaletki. Ponakłuwać każdy spód widelcem. Piec w 200 o C przez ok. 20 min. Wyjąć i wystudzić.Krem:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć z niej za pomocą noża lub łyżeczki ziarenka. Wrzucić je do
mleka i zagotować, a następnie zdjąć z palnika.
Cukier utrzeć z
żółtkami na puszystą, białą masę, stopniowo dodawać
mąkę i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ugotowanego
mleka i wymieszać lub zmiksować. Całość gotować aż do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Przykryć krem folią spożywczą tak, by dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha). Wystudzić całkowicie, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego nakładać na tartaletki.