ßßß Cookit - przepis na tartaletki z kremem budyniowym

tartaletki z kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

kruche babeczki z owocami i kremem budyniowym
Smak ten chodził za mną już od jakiegoś czasu - smak kruchego ciasta, połączonego z puszystym i rozpływającym się w ustach kremem budyniowym (i to najlepiej nie takim z torebki, a własnoręcznie robionym, na bazie mleka, mąki i żółtek, bo taki jest najsmaczniejszy). W końcu moim pragnieniom stało się zadość i upiekłem kruche tartaletkowe spody, na które wyłożyłem rzeczony krem, a że pod ręką miałem owoce leśne, to tym lepiej, bo idealnie się skomponowały z całą resztą.
Składniki na kruche spody:
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
75 g cukru pudru
szczypta soli na krem budyniowy:
500 g pełnego mleka
pół laski wanilii
4 żółtka
50 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
dodatkowo: owoce do dekoracji
Kruche spody:
Mąkę przesiać do miski z cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko i sól, posiekać wszystko nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować lub odrywać po kawałku, a następnie wyklejać posmarowane lekko tłuszczem foremki na tartaletki. Ponakłuwać każdy spód widelcem. Piec w 200 o C przez ok. 20 min. Wyjąć i wystudzić.
Krem:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć z niej za pomocą noża lub łyżeczki ziarenka. Wrzucić je do mleka i zagotować, a następnie zdjąć z palnika.
Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą, białą masę, stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę jajeczną dodać do ugotowanego mleka i wymieszać lub zmiksować. Całość gotować aż do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Przykryć krem folią spożywczą tak, by dotykała ona powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha). Wystudzić całkowicie, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego nakładać na tartaletki.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/08/tartaletki-z-kremem-budyniowym.html