Wykonanie
Miałam okazję zwolnić tempo – niezbyt poważna przypadłość położyła mnie dosłownie i przerwała wszystkie przedsięwzięcia. Szczęśliwie byłam u Rodziców i po raz pierwszy od dawna mogłam się znów poczuć jak dziecko. Wszystkie inne role musiały poczekać, a była metoda w tym szaleństwie. Kilka rzeczy przemyślałam, nabrałam dystansu do całości, co nieco zweryfikowałam, a przede wszystkim: przeczytałam książkę. Musiała być o jedzeniu, ale i tak dobrze, że nie zawierała przepisów. O niej pewnie jeszcze napiszę, w każdym razie uszczupliłam Twoją bibliotekę, Mamo, o tą pozycję. A... w zasadzie o dwie... dziękuję!A wracam
ciastem z
porzeczkami. Chciałam w nim w zasadzie zakląć
czarne porzeczki, ale te czekają na mnie zamrożone, dopadnę je w weekend. To wypiek zwany „crumb bars” - o niezbyt grubym, miękkim, wilgotnym ucieranym spodzie, dużym
owocowym wkładzie i kruchym wierzchu. Przepis, tutaj nieco zmodyfikowany, znalazłam u Marth'y Stewart .Składniki (na blachę 20x30cm):¾ szklanki
mąki pszennej tortowejmała szczypta
soli½ łyżeczki
proszku do pieczenia125g
masła w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudru½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego2
jajka w temperaturze pokojowejok. 300g czerwonych
porzeczekkruszonka:80g zimnego
masła½ szklanki brązowego jasnego
cukru1 szklanka
mąki pszennejSkładniki kruszonki rozetrzeć szybko palcami lub w malakserze do uzyskania w miarę równomiernych wilgotnawych grudek. Wstawić do lodówki.Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.Piekarnik nastawić na 180 stopni.W innej misce utrzeć
masło z
cukrem na jasną puszystą masę.Zmniejszyć nieco obroty miksera, dodać ekstrakt
waniliowy i pierwsze,
potem drugie
jajko, odczekać, aż dokładnie się rozprowadzi.Zmniejszyć jeszcze obroty, dodać suche składniki, miksować tylko do uzyskania gładkiej masy.Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Wyłożyć
owoce, posypać je kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut, do odpowiedniego stopnia zrumienienia. Można użyć
owoców mrożonych, ale wtedy sugeruję dodanie ok. 15 minut.Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać z
bitą śmietaną.