ßßß Cookit - przepis na Ciasto z porzeczkami i kruszonką

Ciasto z porzeczkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Miałam okazję zwolnić tempo – niezbyt poważna przypadłość położyła mnie dosłownie i przerwała wszystkie przedsięwzięcia. Szczęśliwie byłam u Rodziców i po raz pierwszy od dawna mogłam się znów poczuć jak dziecko. Wszystkie inne role musiały poczekać, a była metoda w tym szaleństwie. Kilka rzeczy przemyślałam, nabrałam dystansu do całości, co nieco zweryfikowałam, a przede wszystkim: przeczytałam książkę. Musiała być o jedzeniu, ale i tak dobrze, że nie zawierała przepisów. O niej pewnie jeszcze napiszę, w każdym razie uszczupliłam Twoją bibliotekę, Mamo, o tą pozycję. A... w zasadzie o dwie... dziękuję!
A wracam ciastem z porzeczkami. Chciałam w nim w zasadzie zakląć czarne porzeczki, ale te czekają na mnie zamrożone, dopadnę je w weekend. To wypiek zwany „crumb bars” - o niezbyt grubym, miękkim, wilgotnym ucieranym spodzie, dużym owocowym wkładzie i kruchym wierzchu. Przepis, tutaj nieco zmodyfikowany, znalazłam u Marth'y Stewart .
Składniki (na blachę 20x30cm):
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
mała szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
ok. 300g czerwonych porzeczek
kruszonka:
80g zimnego masła
½ szklanki brązowego jasnego cukru
1 szklanka mąki pszennej
Składniki kruszonki rozetrzeć szybko palcami lub w malakserze do uzyskania w miarę równomiernych wilgotnawych grudek. Wstawić do lodówki.
Blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
W innej misce utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę.
Zmniejszyć nieco obroty miksera, dodać ekstrakt waniliowy i pierwsze, potem drugie jajko, odczekać, aż dokładnie się rozprowadzi.
Zmniejszyć jeszcze obroty, dodać suche składniki, miksować tylko do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać. Wyłożyć owoce, posypać je kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut, do odpowiedniego stopnia zrumienienia. Można użyć owoców mrożonych, ale wtedy sugeruję dodanie ok. 15 minut.
Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Można podawać z bitą śmietaną.
Źródło:http://smakiem.blogspot.com/2011/07/ciasto-z-porzeczkami-i-kruszonka.html