ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z musem truskawkowym i owocami

Kruche babeczki z musem truskawkowym i owocami

nazwa

Wykonanie

W dni wolne od pracy, kiedy dzień wydaje nam się dłuższy niż zwykle, tak bardzo chce się zjeść coś słodkiego. Postanowiłam znowu zrobić sobie babeczki . Banalnie proste i niebanalnie pyszne.
Tym bardziej, że można je przecież przygotować dzień wcześniej ,a potem na bieżąco napełniać czym dusza zapragnie.
Składniki:
kruche ciasto na spody:
1 jajo
70 g cukru pudru
80 g masła
170 g mąki
skórka cytrynowa/dla aromatu/
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mus truskawkowy:
300 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
do dekoracji:
owoce/truskawki,kiwi/
świeża mięta lub melisa
Wykonanie:
Składniki na kruche ciasto zagnieść ,owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 20 min.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wypełnić nim foremki. Moje były średniej wielkości i udało mi się zrobić 6 babeczek.
Każdą babeczkę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć dowolnymi nasionami/użyłam grochu/.
Piec w gorącym piekarniku kilkanaście minut, aż ciasto zarumieni się i będzie delikatnie odstawać od foremek .
Ostudzone babeczki wypełnić tężejącym musem i ozdobić owocami. Moje owoce dodatkowo spryskałam żelatyną w spreju.
W celu przygotowania musu należy truskawki zmiksować z cukrem i jogurtem, a następnie połączyć z żelatyną .
Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody/0k.60-100 ml/ ,tak aby napęczniała ,a następnie wstawić do naczynia z ciepłą wodą aby rozpuściła się całkowicie i miała gładką konsystencję/przestudzić/.
Masa jogurtowo-truskawkowa nie powinna być bardzo zimna, ponieważ żelatyna lubi się ścinać w zimnym otoczeniu tworząc drobne ”kluseczki”.
Przygotowany mus schłodzić w lodówce.
Bardzo często zamiast żelatyny dodaję do masy galaretkę rozpuszczoną w ¼ ilości wody i zmniejszam delikatnie ilość cukru. Zamiast jogurtu można oczywiście użyć tłuściutkiej śmietanki lub serka maskarpone.
Kiedy mam za dużo musu truskawkowego /a robię to najczęściej świadomie zwiększając porcję nawet podwójnie/ nakładam go do małych pojemniczków i otrzymuję w ten sposób drugi deser , tym razem bez dodatku ciasta .I w takiej właśnie postaci najbardziej lubię desery truskawkowe /niezapomniany smak z dzieciństwa i niewiele kalorii na dzień dzisiejszy/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/06/kruche-babeczki-z-musem-truskawkowym-i.html