ßßß Cookit - przepis na cytrynowe mufinki z makiem

cytrynowe mufinki z makiem

nazwa

Wykonanie

Muffinki piekę bardzo często, zawsze inne. Uwielbiam je za to, że są za każdym razem się udają. Dzisiaj ich intensywnie cytrynowa wersja i kolejny przepis mojej ulubionej Laury Vitale. Do odmierzania należy użyc kubka lub szklanki o pojemności 240 ml (wynika to z drobnej różnicy miar amerykańskich i polskich; ja użyłam do tego specjalnych, amerykańskich miarek, które otrzymałam kiedyś w prezencie - polecam, bo są naprawdę przydatne do amerykańskich wypieków). Smacznego:)
Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/lemon-poppy-seed-muffins/
pół szklanki miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
pół łyżeczki soli,
2 szklanki mąki,
3 łyżki maku,
2 jajka,
skórka i sok z jednej dużej cytryny lub dwóch małych na lukier: pół szklanki cukru pudru, około łyżki lub dwóch soku z cytryny (ma być gęsty)
W jednej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mak i sól. W drugiej utrzeć łopatka masło z cukrem, następnie dodać jajka, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać, dodać jogurt i połączyć dokładnie trzepaczką (masa się rozdzieli, ale tak ma być). Do masy dodaę suche składniki i szybko wymieszać (do połączenia). Nałożyć ciasto do natłuszczonych foremek, piec około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Gdy muffinki ostygną, udekorować lukrem i ewentualnie skórką z cytryny
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/cytrynowe-mufinki-z-makiem.html