Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniak 20 dekagramów
kiełki pszenicy 5 dekagramów
kiełki soi 5 dekagramów
kiełki rzodkiewki 5 dekagramów
mąka 12 dekagramów
masło 10 dekagramów
jajka 2 sztuk
śmietana 12 dekagramów
natka pietruszki 1 sztuk
seler 15 dekagramów
ser mazurski 10 dekagramów
vegeta 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
lubczyk suszony 0.5 łyżek stołowych
majeranek 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Kiełki moczyć 10 min w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć
Mąkę wymieszać ze szczyptą
soli i łyżeczką
masła. Dodać 2-3 łyżeczki
wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej
masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temp. pokojowej.
Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C.
Jajka wymieszać ze
śmietaną,
solą, delikatą,
pieprzem i
ziołami. Dodać
kiełki i rozdrobniony
czosnek.
Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do
śmietany.
Ser zetrzeć na tarce i połową posypać
ziemniaki. Polać
ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą
startego sera i wiórkami
masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać gorące do
mięsa lub
wędliny.Zapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: