ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kiełkami

Zapiekanka z kiełkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniak 20 dekagramów
kiełki pszenicy 5 dekagramów
kiełki soi 5 dekagramów
kiełki rzodkiewki 5 dekagramów
mąka 12 dekagramów
masło 10 dekagramów
jajka 2 sztuk
śmietana 12 dekagramów
natka pietruszki 1 sztuk
seler 15 dekagramów
ser mazurski 10 dekagramów
vegeta 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
lubczyk suszony 0.5 łyżek stołowych
majeranek 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Kiełki moczyć 10 min w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temp. pokojowej. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać gorące do mięsa lub wędliny.
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/207/Zapiekanka-z-kielkami