Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,25 kilogramów
jajka 2 sztuk
mąka 350 gramów
masło 200 gramów
cebula czerwona 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
śmietana 1 szklanek
natka pietruszki 1 pęczek
curry według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać 150g
masła,
jajko, 2-3 łyżki zimnej
wody oraz pół łyżeczki
soli i zagnieść ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.Oczyszczone
ziemniaki pokroić w plasterki, dodać posiekana
cebule oraz zmiażdżony
czosnek, oprószyć
pieprzem oraz
sola i wymieszać.Tortownicę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować 2/3 ciasta na dość gruby placek i wylepić nim dno oraz boki tortownicy. Nadmiar ciasta obciąć nożycami. Na cieście równa warstwa ułożyć
ziemniaki z
cebula oraz
czosnkiem. Posypać posiekana
natką, dodać posiekane na kawałki pozostałe
masło. Rozwałkować resztę ciasta, przenieść za pomocą wałka na formę i przykryć wierzch tarty. Brzegi zwilżyć
wodą lub
białkiem. Dobrze zlepić z brzegami
spodu. Brzeg tarty uformować w rant, w środku wyciąć otwór i wstawić do niego rulonik z tekturki. Wierzch tarty po nakłuwać widelcem i posmarować
jajkiem. Piec 60 minut w 225 stopniach. Tartę wyjąć i po 5 minutach wlać w otwór podgrzaną
śmietanę, doprawioną
curry,
solą oraz
pieprzem. Wstawić do letniego piekarnika na 15 minut, by
śmietana wsiąkła w ciasto i
ziemniaki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia FrancuskaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: