Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilet z
mintaja 700 gramów
śliwki suszone 100 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
ziemniaki 3 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
olej 0,5 szklanek
sok pomidorowy 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety skropić
sokiem z cytryny, natrzeć
solą oraz
pieprzem i na 30 minut pozostawić w chłodnym miejscu. Wypłukane, osączone
śliwki pokroić w paski. Oczyszczone
ziemniaki pokroić w plasterki, a oczyszczoną
marchewkę i
seler w słupki, natomiast
cebulę w kostkę, a
czosnek - rozdrobnić. Na patelni rozgrzać połowę
oleju i chwilę smażyć na nim plastry
ziemniaków. Dodać
marchew,
seler oraz
cebulę, mieszając, smażyć 5 min na dość dużym ogniu. Doprawić
solą oraz
pieprzem, wymieszać ze skórką otartą z wyszorowanej
cytryny.Kawałki
ryby panierować w
mące i smażyć na rozgrzanym
oleju na jasno złoty kolor z obu stron. Gęstą
śmietanę wymieszać z
sokiem pomidorowym oraz rozdrobnionym
czosnkiem, przyprawić
solą. Wysmarowaną
masłem formę do pieczenia wyłożyć warzywami, a na nich rozłożyć
rybę, posypać paseczkami
śliwek, zalać przygotowanym sosem i zapiekać 20 min w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną
natką pietruszki.Uwagi:
Mintaja można zastąpić
morszczukiem lub
dorszem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: