ßßß Cookit - przepis na Ryba po podhalańsku

Ryba po podhalańsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z mintaja 700 gramów
śliwki suszone 100 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
ziemniaki 3 sztuk
cebula 2 sztuk
marchewka 2 sztuk
seler 0,25 sztuk
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
olej 0,5 szklanek
sok pomidorowy 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 sztuk
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą oraz pieprzem i na 30 minut pozostawić w chłodnym miejscu. Wypłukane, osączone śliwki pokroić w paski. Oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki, a oczyszczoną marchewkę i seler w słupki, natomiast cebulę w kostkę, a czosnek - rozdrobnić. Na patelni rozgrzać połowę oleju i chwilę smażyć na nim plastry ziemniaków. Dodać marchew, seler oraz cebulę, mieszając, smażyć 5 min na dość dużym ogniu. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać ze skórką otartą z wyszorowanej cytryny.
Kawałki ryby panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor z obu stron. Gęstą śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym oraz rozdrobnionym czosnkiem, przyprawić solą. Wysmarowaną masłem formę do pieczenia wyłożyć warzywami, a na nich rozłożyć rybę, posypać paseczkami śliwek, zalać przygotowanym sosem i zapiekać 20 min w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwagi:
Mintaja można zastąpić morszczukiem lub dorszem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7435/Ryba-po-podhalansku