ßßß Cookit - przepis na Ryba po Podhalańsku

Ryba po Podhalańsku

nazwa

Wykonanie

Szukając nowości i zastępstwa na tegoroczną Wigilię dla "Ryby po Grecku", która nam się jakoś przejadła, trafiłam na "Rybę po Podhalańsku". Zrobiłam ją wczoraj na obiad z połowy porcji i muszę przyznać, że bardzo nam posmakowała. Dlatego w tym roku zastąpi, obojgu nam dobrze znaną - choć nie do końca bardzo lubianą, rybkę w warzywach, ale o całkowicie innym smaku. Do tego (przynajmniej tak mi się wydaje) jest mniej pracochłonna, co w okresie przedświątecznych przygotowań bardzo się ceni.
Zapiekanka ta oczywiście może gościć na stole przez cały rok. Jednak w wersji Wigilijnej dodaje się kilka suszonych śliwek. Ja mimo wszystko nie dodaję, bo nie lubię połączenia ryby ze słodyczą, mój Mąż z resztą też.
Składniki:
ok 600g białej ryby; najlepiej dorsza
4 ziemniaki
2 cebule
2 marchewki
kawałek selera
200 ml śmietanki 18 %
125 ml soku pomidorowego (u mnie Dawtona)
3 ząbki czosnku
sól , pieprz
mąka
łyżka masła
olej do smażenia
opcjonalnie: kilka suszonych śliwek; wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
Rybę pokrój w kawałki ( u mnie dość małaa kostka, ale mogą być większe kawałki), posól i oprósz mąką. Usmaż na oleju.
Obrane ziemniaki pokrój w plastry, marchewkę w talarki, a seler i cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż na oleju przez kilka minut (powinny zrobić się lekko miękkie). Na koniec smażenia dodaj śliwki (ja nie daję).
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż do niego warzywa, a na wierzchu ułóż rybę.
Śmietankę wymieszaj z sokiem pomidorowym. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem (pamiętaj, że warzywa nie były solone). Zalej warzywa i rybę.
Ustaw na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 45-55 minut.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/12/ryba-po-podhalansku.html