Wykonanie
Szukając nowości i zastępstwa na tegoroczną Wigilię dla "
Ryby po Grecku", która nam się jakoś przejadła, trafiłam na "
Rybę po Podhalańsku". Zrobiłam ją wczoraj na obiad z połowy porcji i muszę przyznać, że bardzo nam posmakowała. Dlatego w tym roku zastąpi, obojgu nam dobrze znaną - choć nie do końca bardzo lubianą,
rybkę w warzywach, ale o całkowicie innym smaku. Do tego (przynajmniej tak mi się wydaje) jest mniej pracochłonna, co w okresie przedświątecznych przygotowań bardzo się ceni.Zapiekanka ta oczywiście może gościć na
stole przez cały rok. Jednak w wersji Wigilijnej dodaje się kilka suszonych
śliwek. Ja mimo wszystko nie dodaję, bo nie lubię połączenia
ryby ze
słodyczą, mój Mąż z resztą też.
Składniki:ok 600g
białej ryby; najlepiej
dorsza4
ziemniaki2
cebule2
marchewkikawałek
selera200 ml
śmietanki 18 %125 ml
soku pomidorowego (u mnie Dawtona)3 ząbki
czosnkusól ,
pieprzmąkałyżka
masłaolej do smażeniaopcjonalnie: kilka suszonych
śliwek; wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
Rybę pokrój w kawałki ( u mnie dość małaa kostka, ale mogą być większe kawałki),
posól i oprósz
mąką. Usmaż na
oleju.
Obrane
ziemniaki pokrój w plastry,
marchewkę w talarki, a
seler i
cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż na
oleju przez kilka minut (powinny zrobić się lekko miękkie). Na koniec smażenia dodaj
śliwki (ja nie
daję).
Naczynie żaroodporne wysmaruj
masłem, przełóż do niego warzywa, a na wierzchu ułóż
rybę.
Śmietankę wymieszaj z
sokiem pomidorowym. Dopraw przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem (pamiętaj, że warzywa nie były solone). Zalej warzywa i
rybę.
Ustaw na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 45-55 minut.